Főoldal menü


A PhotoFiltre Studio magyar képszerkesztő program beállításai.

Bár a PhotoFiltre Studio képszerkesztő program nem igényel sok beállítást, azért érdemes végigfutni rajta, ezzel elkerülhető néhány apróbb bosszúság.

EMLÉKEZTETŐ!
Ha a PFS képszerkesztőt innen töltötted le, akkor kicsomagolás után az első indítást a program mappájában lévő pfstudiox.exe nevű fájlról indítsd úgy, hogy bal egér gombbal kétszer kattints rá, és futtatás. Az iconja: Photofiltre Studio icon Ezt azért kell, hogy a program rögzítse a magyar nyelvi fájt, és azonnal magyarul induljon. Ezt csak egyszer kell megcsinálni, utána már mindig magyar marad. Ugyan innen készíts asztali parancsicont is.

A program megnyitás után az alábbi képet mutatja.

PhotoFiltre Studio képszerkesztő beállítása

A számokkal jelölt részek magyarázata:
1. Fő menüsor.
2. Kiemelt menük vezérlő ikonsora.
3. Kiemelt szűrők vezérlő ikonsora.
4. Rétegkezelő panel.
5. Információk sora.
6. Rajzeszközök panel.
7. Könyvtárakban böngésző sáv

1. BEÁLLÍTÁS: A 7. számmal jelölt könyvtár böngészőt általában ritkán használjuk, ezért kattints a 2. Kiemelt szűrők vezérlő ikonsorra mutató nyil felső végénél lévő PFS böngésző sáv bezáró icon iconra. Bezárul alul a fehér rész és így nagyobb lesz a szerkesztő felület.

2. BEÁLLÍTÁS: A PhotoFiltre Studio programhoz írt pfl kiterjesztésű saját pluginjainak iconjait meg lehet jeleníteni a program bal szélén. Ehhez kattints a NÉZET fülre az 1. Fő menüsorban és a lenyíló ablakban a második fülre - Bővítmény eszköztár - kattints bal egérgombbal. Beletesz egy pipát és megjelennek a már betett eredeti pfs pluginok iconaji bal oldalon.
Megjegyzés: Ha programot nem tőlem töltötted le akkor itt nem lesznek iconok, mert előbb be kell tenned ezeket a plugionokat a programba. A tőlem letölthetőben már benne vannak, sőt 5 plugin már magyarul.

3. BEÁLLÍTÁS: Alapértelmezetten a 7. Rajzeszközök panel bal oldalon jelenik meg. Érdemes így hagyni egy kivétellel. Ha nagyon széles, de keskeny monitorod van, vagy nagyon nagy képernyőfelbontást használsz, ez a panel nem látszik teljes egészében. Ilyenkor kattints az Eszközök - Beállítások fülre. Itt kijön egy tábla, amelyben lehet tovább lapozni, és itt található néhány további beállítási lehetőség. Válaszd a Rajzeszközök és négyzetháló fület és itt az első kis körbe tegyél bal egérrel pontot, ez az Úszó keretben. Ilyenkor a rajzezköz panel elválik a háttértől és oda teszed a képernyőn ahova akarod, ahol jól látszik.

4. BEÁLLÍTÁS: a mentés alapértelmezett képformátumának beállítása.


Szintén a fenti Eszközök - Beállítások fülön nyisd meg a Mentés ablakot. Alapértelmezetten a bmp kiterjesztést látod. Nyisd le a kis fülecskével a mentési lehetőségeket és válaszd a png kiterjesztést. Majd a kép mentésekor választhatsz mást is, de érdemes itt a png- t alapértelmezetté tenni, mert ez kezeli az átlátszóságot, és a képszerkesztésnél rengeteg háttér nélküli képet használunk.


További beállítási lehetőségek: A ladyj weboldaláról letöltött program többi beállítása már be van jelölve. Még két beállításon érdemes változtatni. Amennyiben a szerkesztéseidhez felhasznált képek mappákba vannak rendszerezve, beállíthatod, hogy a Ha a kész képeid mindig azonos mappába szeretnéd menteni akkor az Eszközök - Beállítások - Könyvtárak fülön tallózd be azt a mappát ahova a mentésied szeretnéd.

Az utolsó ajánlott beállítás a pluginokra vonatkozik. Az alapértelmezett beállításon azonban csak akkor változtass, ha több képszerkesztő programot is használsz és mindegyikbe teszel pluginokat. Erről bővebb infó a PFS pluginokról menüpontban található.

lap tetejére